A de G. (leerkracht)

A de G. (leerkracht)

Zomaar even een inkijkje in het onderwijs;

Ik ben techniekdocent. Mijn lokaal grenst aan een ruimte, waar de leerlingen tijdens de pauze met mondkapjes op moeten verblijven. Zonder kapje, volgt er een straf. Als mijn lokaaldeur nog open staat, drommen de leerlingen naar binnen, omdat dan het kapje af kan. Het aantal leerlingen nam steeds meer toe, tot wel 25 á 30 leerlingen. Over het algemeen zwijgen ze erover, omdat ze bang zijn buiten de groep te vallen. Laatst vroeg ik een 2e klas vwo, na te denken en onderzoek te doen, naar nieuwberichten, in relatie tot meerdere en kritische bronnen. Ik noemde hierbij wat bronnen. Tijdens de les kwamen een aantal leerlingen mij bedanken, dat ik mij uitsprak, omdat iedereen bang is en zwijgt. Tijdens de pauzes blijf ik nu meestal in mijn lokaal, zodat de leerlingen even op adem kunnen komen. Overigens ventileer ik wel goed en vraag de leerlingen weinig te snoepen en gezond te eten. Ik geef volle klassen praktijkles waarbij er geen 1,5 meter te handhaven is en de veiligheid vereist, dat ik goed kan articuleren en mij uit kan drukken als er 30 leerlingen actief bezig zijn met machines en gereedschappen. Gelukkig is er wijs beleid en gedogen ze zijn handelen, waarbij ik volop tussen de leerlingen loopt en ze help. Wel koop ik voor honderden euro’s aan vitamines, maak gebruik van de adviezen op zelfzorgcovid19, en ben ik gaan fietsen ipv met de auto te rijden. Gelukkig ben ik gezond gebleven, anders zou mij dit mogelijk zwaar worden aangerekend. Scholen zijn bang voor paparazzi ‘s, die de school in een kwaad daglicht zetten, als er meerdere besmet raken.

Toen bekend werd dat er weer een lockdown kwam, zeiden er leerlingen, “Nee , niet nog een keer”. Ik sprak een zorg coördinator, die aangaf dat de psychische klachten behoorlijk zijn toegenomen. Ook van dichtbij ken ik leerlingen, die geen licht zien aan het einde van de tunnel. Heel zorgelijk. Ook geven de leerlingen aan, dat zij in quarantaine thuis gezeten hebben, omdat er iemand in het gezin positief getest was, maar dat er eigenlijk niemand echt ziek is geweest. Ik vraag dit veel na en schat dat in 10% van de gevallen er iemand stevig ziek was. Een collega vertelde, dat ze duidelijk merkte dat de leerlingen met meer dankbaarheid lessen volgen, nadat zij maanden thuis hebben gezeten met les op afstand.

Share this post