De Kinderpersconferentie liet kinderen in het ongewisse

De Kinderpersconferentie liet kinderen in het ongewisse

Of het normaal ooit terugkomt? Volgens De Jonge wordt de zomervakantie hooguit ‘redelijk normaal’, als tegen die tijd zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zijn. Maar beloven, dát kon hij niet.

Naar aanleiding van circa tienduizend vragen van kinderen gaven Rutte en De Jonge op 16 februari 2021 een eerste kinderpersconferentie over het gevoerde coronabeleid. De gehele conferentie leek meer op een grote PR stunt om het eigen coronabeleidstraatje schoon te vegen, dan om de meest prangende vragen van kinderen te beantwoorden.

Of ministers wel eens discussie hebben over de te nemen maatregelen, beantwoordt niet de vraag hoelang alle beperkende coronamaatregelen, die een grote impact hebben op kinderen, nog gaan duren. Volgens Rutte hadden ze ‘een paar moeilijke vergaderingen… een paar moeilijke bijeenkomsten’, maar viel dat blijkbaar ook wel mee, omdat het op te lossen was met een koekje en lasagne. In ruil voor die avondklok is nu ook bij wet geregeld dat mensen 24/7 op 365 dagen opgesloten kunnen worden in hun huizen. “Overigens is er heel veel steun in Nederland voor de avondklok”, claimde Rutte nog. Wie steunt zoiets dan? Er is juist een alsmaar groter groeiende groep die klaar is met álle coronamaatregelen. Die het irrelevant vindt of Rutte ‘nachtmerries’ heeft. Bedrieglijk speelde hij in op het gevoel van kinderen door te doen alsof hij het allemaal ‘zo lastig’ vindt, maar hij draait er vervolgens zijn hand niet voor om om mensen als criminelen op te sluiten.

Terwijl kinderen tijdens deze persconferentie er nog eens werden op gewezen hun handen te moeten wassen en afstand te houden, schuwden Rutte en De Jonge er niet voor om hun eigen gedrag recht te praten over de rug van kinderen heen. Ze weten immers zelf heel goed dat dat niet gewoon een ‘klunzige actie’ van hen was, maar van hun kant doelbewust gedrag om zich niet aan de coronaregels te houden. Het is namelijk wel heel opmerkelijk dat mensen die niet achter de maatregelen staan, zich er wel aanhouden, maar degenen die die regels bedacht hebben dat structureel niet zouden kunnen.

De conferentie stond bol van geveinsd medeleven naar kinderen toe. Rutte zou ook af en toe ‘verdrietig’ zijn. Alsof hij überhaupt in hetzelfde schuitje zit als kinderen. Als dat zo was werden  kinderen niet tegen hun ouders uitgespeeld:

“Maar hoe moeilijk het soms ook lijkt en hoe lang het ook allemaal duurt, jullie kijken in de eerste plaats naar wat er wel kan in plaats van wat er niet kan. En in die zin zijn jullie ook echt een voorbeeld – en dat wil ik hier vandaag zeggen – voor volwassenen in Nederland. Jullie zijn een voorbeeld.”

De Jonge herhaalde nogmaals dat kinderen een gevaar zouden zijn voor opa en oma en ze zich daarom aan de regels moeten houden:

“Want ook al word je zelf niet heel erg ziek van het coronavirus, je kunt wel anderen besmetten. En als dat gebeurt, kan iemand anders natuurlijk wel heel flink ziek worden. Opa en oma bijvoorbeeld. Nou en juist voor hen en voor de mensen die in de zorg werken, passen we nu extra goed op.

Want in die zorg is het al heel lang, heel erg druk. Zo druk, dat het soms niet eens meer goed lukt om alle mensen even goed te helpen. En dat is niet leuk en dat duurt ook al heel erg lang.”

De ouderen die echter afgelopen jaar overleden, hadden in overgrote meerderheid al (meervoudig) chronische aandoeningen en de gemiddelde levensverwachting voor de babyboomgeneratie van 75 jaar bereikt, waardoor ze naar grote waarschijnlijkheid hoe dan ook niet lang te leven meer hadden. Evenzeer is de zorg al jaar en dag in de winter overbelast omdat onder de kabinetten Rutte grote bezuinigingen in de zorg zijn doorgevoerd.

“Maar het gaat ook weer over en dat kan omdat er nu vaccins zijn,” vervolgde De Jonge. Kinderen moeten volgens hem vertrouwen op een vaccin waarvoor tot 2023 een voorwaardelijke vergunning is afgegeven en op basis waarvan nu al bekend is dat hun ouders meer risico lopen om aan het vaccin te overlijden dan aan corona zelf.

“Zodra er genoeg mensen ingeënt zijn, dan wordt alles weer gewoon: dan kun je opa en oma weer knuffelen dan zijn er weer voetbalwedstrijden, dan kun je weer op vakantie. We weten alleen nog niet precies wanneer dat is en dus moeten nog wel even doorzetten. Maar we blijven kijken naar wat er wel kan.”

Dat dat enkel gaat gebeuren op basis van een coronapaspoort, massaal testen en digitale massasurveillance, oftewel dat de wereld wordt omgetoverd tot één grote gevangenis voor kinderen en volwassenen, vertelde hij er niet bij.

Het dringende advies voor het dragen van mondkapjes door kinderen van groep 7 en 8 is door vele scholen vertaald als een plicht. Want beweerde De Jonge: “Wat we heel lang hebben gedacht – en dat zagen we ook uit de onderzoeken – is dat kinderen eigenlijk zelf er bijna nooit ziek van werden op de basisschool, kinderen in die leeftijd en dat de kinderen ook eigenlijk bijna nooit een ander besmetten. Maar het kwam wel af en toe voor, maar niet heel veel.”

Omdat kinderen dus eigenlijk bijna nooit anderen besmetten en bezoek haast uit den boze is, wordt toch dringend geadviseerd dat deze kinderen een mondkapje dragen?!

En “als er een kind in de klas ziek is en getest wordt en die blijkt dus inderdaad ziek te zijn, dan moet sowieso de hele klas testen. Dat is de afspraak die we in heel Nederland hebben gemaakt.” Dat terwijl er haast een bezoekverbod heerst voor 17 miljoen mensen.

Maar volgens De Jonge heeft het coronabeleid wel oog voor kinderen: “Kijk een is: je hebt eigenlijk niet echt een keuze, omdat je gewoon maatregelen moet nemen om dat virus onder controle te houden. Want als we dat niet zouden doen, ja dan worden alle vaders en moeders en alle opas en omas ziek, waarvan een flink deel ook in het ziekenhuis komen te liggen. En dan komen er zoveel mensen in het ziekenhuis te liggen dat als je voor iets anders naar de dokter zou willen, is er helemaal geen plek meer.”

Kinderen zijn dus volgens De Jonge nu niet alleen levensgevaarlijk voor hun oma en opa, maar ook hun ouders. De Jonge had tevens zoveel aandacht voor kinderen dat de basisscholen gesloten werden om ouders thuis te houden. En die onderwijsachterstanden? Daarvoor denkt Rutte alvast aan ‘extra lesgeven’, ‘het einde van het schooljaar wat langer laten doorgaan’, ‘een keer extra laten herkansen’. Zou Rutte dat ook nog zeggen als dat van hem verlangd zou worden? Alsof al die kinderen, ouders en docenten tijdens lockdown hebben zitten neuspeuteren?! Een troost, als de scholen weer opengaan, gaan ze zogenaamd ‘nooit meer’ dicht. Houden Rutte en De Jonge daarom de samenleving dan maar bij voorbaat op slot?

De eindtoets wordt gebruikt als zoethoudertje voor groepachters, want Rutte weet in februari al dat er geen kamp komt, geen schoolreisje en geen eindmusical:

“…dat ineens alle cijfers dalen, dat het ineens heel erg goed gaat. Maar dat is niet, dat is niet waarschijnlijk. Het meest logische is toch dat het een beetje kwakkel blijft en dat het misschien zelfs weer ietsje slechter wordt en dan kun je niet grote groepen bij elkaar.”

Rutte en De Jonge blijven liever blind een rekenkundig model volgen dat niet overeenstemt met de werkelijkheid, dan kinderen gezond te laten opgroeien door ze met elkaar (buiten) te laten spelen zodat hun immuunsysteem sterker wordt.

Kinderen werd door De Jonge ook verteld dat bedrijven die moesten sluiten, ‘heel veel steun’ krijgen. Terwijl er vele geluiden van bedrijven zijn dat ze juist geen steun krijgen of deze alweer (geheel) moeten terugbetalen.

Maar wat doet De Jonge het ‘heel erg goed’ volgens Rutte. Dat verdient volgens hem een 7,5 tot een 8. En dat oordeel velde Rutte op basis van het aantal uren slaap van De Jonge: “drie, vier uur per nacht slaapt… Ik zou het niet volhouden. Ik maak daar een diepe buiging voor”. Dat na een jaar   het gevoerde coronabeleid nog niet heeft geleid tot ruimte voor het normale leven, is blijkbaar geen criterium.

“En ja,” zei De Jonge, “tuurlijk maken we fouten met elkaar, dat doen we allemaal denk ik, maar wat Nederland in ieder geval van ons mag verwachten is dat we alles doen wat er in ons vermogen ligt om het in ieder geval zo goed mogelijk te doen.”

Zo goed mogelijk de samenleving compleet vernietigen? Wat zal het kinderen en volwassenen dan nog interesseren welke nieuwe hobby Rutte en De Jonge hebben opgepakt. Was dat de meest prangende vraag van kinderen aan de ministers? Wanneer krijgen de kinderen hun leven, terug, dat is wat ze willen weten!

Ze willen niet geïndoctrineerd worden met de gedachte dat zingende voetbalsupporters en volle stadions levensgevaarlijk zouden zijn. Waarop baseerde De Jonge zich dat een vol stadion onveilig zou zijn. Het is immers nog nooit geprobeerd! Sterker nog, alle demonstraties waarbij vele mensen op elkaar stonden bewijzen het tegendeel. Het aantal positieve testen loopt alleen telkens op wanneer de regering haar testbeleid weer wijzigt, waardoor meer mensen gedwongen worden zich te laten testen, ook als ze geen klachten hebben.

En omdat Rutte amper doet aan zijn verjaardag, moet iedereen van 13 jaar en ouder maar accepteren dat hij slechts één iemand mag uitnodigen. Oftewel kinderen wordt verboden om hun verjaardag te vieren. En dat dit jaar alweer voor een tweede keer op rij. Je wordt maar één keer in je leven 13, 14, 15… Beleid dat geen enkel oog heeft voor de psychische gezondheid van kinderen en jongeren is mishandeling.

De onvrede over dit onmenselijke beleid wuifde De Jonge weg met: “Kijk, ik denk dat er heel veel mensen zijn, die bedoelen het misschien niet zo persoonlijk, maar zijn eigenlijk gewoon heel erg ongelukkig met hun eigen leven. Omdat ze heel erg verdrietig zijn over wat er is gebeurd of heel boos of heel teleurgesteld.”

Terwijl hij wel degelijk weet dat mensen hem als minister aanspreken op zijn disfunctioneren als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het coronabeleid dat hij voert staat haaks op het bevorderen van de volksgezondheid, meer beweging en het welzijn van mensen. Vele kinderen spelen al een jaar geen competitie meer en ouders is het recht ontnomen om langs de zijlijn hun kind aan te moedigen. Telkens weer komt het vaccinmantra voorbij om alles te kunnen verbieden.

Wat bezielt deze politici om vol in het gezicht van jonge kinderen alleen maar gebakken lucht te verkopen?

 

ing. Vicki Van Lommel

columnist, onderzoeks- en wetenschapsjournalist die onder andere schrijft over duurzaamheid, klimaat, energie, circulaire economie, politiek en samenleving. Founder freepeoplemedia.com

Share this post