Forum

Testen of quarantai...
 
Meldingen
Alles wissen

Testen of quarantaine keuze heb je niet

5 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
736 Bekeken
Berichten: 2
Topic starter
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Vanmiddag stelde ik de volgende vraag:

Help! lieve mensen... ik werk als leerkracht en heb zojuist te horen gekregen, dat ze me niet willen laten kiezen tussen testen en quarantaine. Ik ben zelf nog niet rechtstreeks in contact geweest, maar ik krijg straks iemand hierover aan de telefoon. Ik heb begrepen, dat ze me als ik weiger te testen, misschien niet willen uitbetalen. Ik heb een jurist nodig om heel duidelijk te maken wat mijn rechten zijn... Ik weet wat de grondwet is en dat het niet hoeft, maar tegenwoordig met die spoedwet wordt de grondwet er de hele tijd bijgelapt en telt kennelijk niet meer. Ik wil weten waar ik sta en wat ik kan zeggen en wat mijn rechten in deze tijd zijn.

Ik kan niet uitwijden over specifieke dingen hier. Privé wil ik daar evt. wel over berichten. Waar vanmiddag alles nog onduidelijk was, is dit feitelijk nu nog steeds zo, alleen de situatie is iets gewijzigd, waardoor het misschien iets simpeler wordt, maar hier kan ik nu niet over uitwijden omdat er ook andere mensen in het spel zijn. Mijn vraag staat nog steeds. Als de werkgever niet accepteert dat je niet wil testen en je niet gevaccineerd bent en dus de quarantaine die daar tegenover staat niet accepteert, wat zijn dan je rechten?

De situatie is momenteel op school zo: Als een kind in de klas positief getest is, gaan alle ongevaccineerden in quarantaine, gevaccineerden hoeven dit niet. Ongevaccineerden mogen na een aantal dagen testen. Negatieve test is weer terug naar school. Normaal gesproken betekent niet testen, quarantaine, maar nu krijg ik dus voor de kiezen dat ze die keuze eigenlijk niet willen accepteren, omdat ze geen leerkracht hebben om te vervangen, de meeste kinderen in de klas getest zijn (negatief) en naar school komen. Ik kan online les geven, maar als kinderen op school zijn, heb je een andere situatie...

4 reacties
Berichten: 2
Topic starter
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb nog steeds geen brief ontvangen van het bestuur, waarvan ze zeggen, dat ik die zal krijgen. Mijn collega vertelt me dat ze heeft gehoord, dat ze willen dwingen te testen of zeggen dat het verplicht is te doen vanuit de stichting waarvoor ik werk. Ik heb vandaag online les gegeven aan de kinderen die ook niet testen en de kinderen die de testuitslag nog niet binnen hadden. Niet uitbetalen voor deze dag is dus geen optie, omdat ik gewoon gewerkt heb.  Ik wacht dus nog steeds op een brief van het bestuur en volgende week als ik uit de quarantaine ben, dan heb ik een gesprek met de directrice.

 

Beantwoorden
Berichten: 5
Illustrious Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Beste E Love,

Heel vervelend dat je in deze situatie zit. Jouw werkgever mag je niet verplichten om een zelftest te doen. Jouw werkgever mag je ook niet verplichten om een test te doen en ook geen sancties opleggen als je je niet wilt laten testen. Een en ander kan je nalezen op https://www.fnv.nl/corona/voorkomen-van-besmetting-met-corona

Als je hebt afgesproken dat je online les kan/mag geven, dan kan je werkgever niet zomaar besluiten dat deze dag niet uitbetaald mag worden. Als je verder vragen hebt, stel ze gerust. Succes!

Beantwoorden
2 reacties
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 1

Mag een werkgever (of in mijn geval de school van mijn kind) verplichten tot quarantaine in het geval de een ander kind in het gezin mogelijk 'Corona' zou hebben?

Beantwoorden
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 5

Dit mag niet. Alleen als er sprake is van nauw contact met het positief geteste kind, geldt er een quarantaine verplichting. Nauw contact betekent meer dan 15 minuten binnen 1,5 meter tot de positief geteste persoon. 

Beantwoorden
Deel: