J.S. (leerling)

J.S. (leerling)

De plicht voor mondkapjes werd bij ons al ingevoerd op school, voordat de wettelijke plicht er was. Ik vond het meteen al niet fijn om een mondkapje op te zetten. Als ik het mondkapje langer op heb, dan krijg ik het benauwd en als ik het nog langer op heb, dan krijg ik hoofdpijn. Vooral bij het trap lopen, krijg ik het benauwd. Het duurt altijd even voordat je het weer af mag zetten in het lokaal. Je moet eerst naar je kluis en je moet wachten op de gang voor je de klas in moet. Al die tijd heb je je mondkapje officieel op. Ik heb het mondkapjes steeds op gedaan bij binnenkomst, maar zodra ik ruimte zag, heb ik het stiekem onder mijn kin gedaan. Ik heb van het mondkapje veel puistjes op mijn kin en in mijn nek gekregen. Ik heb gelezen, dat dit maskné heet. Ik zou het fijn vinden als er een vrije keuze was of je dit mondkapje wel of niet wil opzetten. De leraren bij mij op school houden in de gaten of je je mondkapje op hebt… Ze staan in de gang en roepen, dat ik het mondkapje over mijn neus moet doen of op moet doen. Als je het mondkapje niet op doet, dan krijg je een preek en heb je een probleem. Je wordt dan waarschijnlijk naar huis gestuurd. Als je je mondkapje goed draagt, zeggen ze, dat je een muntje krijgt. Met zo’n muntje kun je een uitslaapkaart regelen of iets lekkers kopen in de winkel of twee mondkapjes kopen. Volgens mij heeft nog niemand zo’n muntje verdiend met het mondkapjes goed dragen. Er zijn heel veel mensen zoals ik die het mondkapje niet of niet goed dragen, maar ook heel veel die het wel doen. Er zijn leraren die niet zo moeilijk doen en ook leraren die aangeven, dat ze ook tegen de regels zijn of die dit laten blijken zonder woorden. Ik durf niet meer mijn neus op te halen, want ik ben hiervoor een keer weg gestuurd. Ik kwam toen van buiten naar binnen en dan duurt het even, voordat mijn neus niet meer loopt. De lerares van de klas hoorde mij mijn neus ophalen. Ze zei, dat ik moest blijven zitten en voerde een gesprek met mij, dat ik niet met een snotneus in de klas mocht zitten en zei, dat ik verkouden was. Ik gaf aan, dat ik niet verkouden was en dat ik van buiten kwam. Ze werd boos, omdat ik anders beweerde. Ze stuurde mij naar de time out, ik moest me daar afmelden om naar huis te gaan. Ik zei tegen de leraar in de time out, dat ik niet verkouden was. Hij zag dat ook, maar hij wilde daar geen verantwoordelijkheid voor nemen. Hij stuurde mij door naar de zorgmedewerker op school die hierover ging. Deze meneer dacht ook, dat ik niet verkouden was en besloot dat ik weer terug moest naar time out, om daar een kwartier te zitten en als ik dan nog een kwartier mijn neus niet ophaalde, dan mocht ik op school blijven. De zorgmedewerker gaf me de tip om als ik van buiten kwam naar de w.c. te gaan en eerst mijn neus goed leeg te snuiten, voordat ik de klas in ging om dit gezeur te voorkomen. De medewerker van time out wilde nog steeds de verantwoordelijkheid niet nemen en stuurde mij door naar de teamleider. De teamleider zei, dat hij in alle gevallen de leraar steunt die een leerling eruit stuurt, dus die stuurde mij naar huis. Ik wil gewoon naar school en de leraren maken mij dit op deze manier onmogelijk. Ik ben steeds meegegaan in de regels, omdat ik het moeilijk vind om tegen regels in te gaan. Ik wil respect hebben voor leraren en dat vind ik op deze manier steeds moeilijker worden. Ik houd me aan regels, omdat ik bang ben, dat er tegen me geschreeuwd gaat worden, ik heb daar geen zin in, dus ik buig en zal stiekem steeds dat mondkapje af doen.

Share this post