Michael Pardoen

Michael Pardoen

Ik ben Michael Pardoen,

Ik ben 16 jaar en zit in 5 Havo, mijn examen jaar.

Ik zit al meer dan drie weken thuis doordat mijn school mij de toegang tot de school heeft ontzegd omdat ik weiger een mondkapje te dragen. Ik weiger dit omdat het mij een benauwd, een beklemmend gevoel geeft en mij belemmerd om te ademen.

Vanaf de dag dat we een mail kregen van school dat er een dringend advies was om mondkapjes te dragen, voelde dat al niet goed omdat ik in de zomervakantie (toen ik er een op moest in het vliegtuig) heb ervaren hoe slecht ik kon ademen en wat een beklemmend gevoel mij dit gaf.

Ik heb de laatste maanden ook veel onderzoek gedaan naar de (positieve en negatieve) effecten van het dragen van een mondkapje. Doordat ik al dit onderzoek heb gedaan voelde het voor mij steeds slechter om al die andere kinderen maar te zien doen, alsof die mondkapjes niet schadelijk zijn en alsof ze effectief zijn.

Daarnaast gaf het mij ook een slecht gevoel dat ik continue preken hoorden zoals: “je doet het toch niet voor jezelf maar voor de anderen”, “je maakt me ziek” en “dankzij mensen zoals jij gaan er mensen dood” terwijl dat helemaal niet zo is. Het mondkapje doet helemaal niets om het virus te stoppen.

Ik voelde me op school erg alleen en moest mezelf regelmatig verdedigen naar voornamelijk leraren die steeds het standaard onware verhaaltje vertelden waarom ik net als de rest een mondkapje op moest doen.

Nu kan ik gelukkig wel de lessen (zo goed als het gaat) online volgen maar waar ik nu vooral tegen aanloop is dat ik geen opdrachten samen met anderen kan doen, niet goed vragen kan stellen in de les, vaak lang moet wachten op een antwoord en van niemand echt zijn gezicht kan zien. Ook is het voor mij heel onzeker hoe het straks met mijn examens zal gaan dit schooljaar.

Sinds dat ik thuis zit, voel ik me erg alleen omdat ik niet meer goed kan samenwerken met vrienden en ze nu eigenlijk helemaal niet meer spreek. Gelukkig voel ik me gesterkt door mijn ouders omdat ze hier hetzelfde over denken en mij mijn eigen keuzes laten maken.

Ik kan gelukkig nog wel terugvallen op mijn hobby’s en ik verheug me de laatste paar weken ook meer op gym omdat dat de enige les is waarbij ik fysiek bij mijn vrienden en klasgenoten kan zijn.

Ik wil gewoon weer terug naar school.
Michael

Share this post