Ouders en experts ontsteld over schade aan kinderen

Ouders en experts ontsteld over schade aan kinderen

Doorgeplaatst artikel van de Andere Krant

Ouders, leerkrachten, psychologen en wetenschappers slaan alarm over de schadelijke effecten die de coronamaatregelen hebben op kinderen en jongeren. De schoolsluiting die deze week door het kabinet werd aangekondigd is voor velen de druppel die een al overvolle emmer van kinderleed doet overlopen. “Weer zijn de kinderen de dupe,” zegt Lacey Bartels van de Bovenwijsbond, een belangenbehartiger van vrij onderwijs. Volgens Bartels creëert de overheid “in toenemende mate een onveilige wereld voor kinderen en zorgt ervoor dat ze angstig opgroeien. Wij begrijpen niet dat ouders en leerkrachten hier nog in meegaan.”

Rebecca Nievaart, juf van groep 5 van een basisschool in Overijssel, “vreest de sociale en emotionele schade die de kinderen oplopen” door het beleid. “Ze zeggen zelf ook: nee, niet weer. Kerst en de gezellige jaarafsluiting wordt ze ook ontnomen. Verschrikkelijk vind ik het.” Nievaart stelt dat door de scholen te sluiten, “de samenhang in de klas weer wordt doorbroken.” En kinderen zijn al “veel onrustiger dan normaal. Dat wordt vooral ook aangezwengeld door het Jeugdjournaal, dat dagelijks de angst erin boezemt.” Zij vreest dat de schoolsluiting nu ook weer langer zal gaan duren dan aangekondigd.

Marensia Starke, GZ Psycholoog van Starke Praktijk voor Psychologie, stelt dat “de toenemende angstbeelden die over kinderen uitgestort worden, heel erg slecht zijn. Ik hoor verhalen van leerlingen die niet meer naar de WC durven omdat ze bang zijn dat het virus op de bril zit. Sommigen durven niet te kuchen uit angst naar huis te worden gestuurd en in quarantaine te moeten. Of hebben angst om opa en oma ziek te maken.”

Zij verbaast zich erover “dat ook de leraren meegaan in dit verhaal en zelfs een groot deel van mijn collega’s in de psychologie. Zij zouden toch moeten weten van het fenomeen groepsdruk. De angstbeelden die rondgaan zijn veel besmettelijker zijn dan dit virus. Het lijkt erop dat de professionals zelf door angst bevangen zijn. Deze scholensluiting past geheel in die geest. Hij is nergens voor nodig.”

Ed Kortekaas, oprichter van burgercollectief Wij de Ouders, stelt ook dat schoolsluitingen “geen enkele wetenschappelijke basis hebben”. Hij verwijst naar onderzoek van de universiteit van Dresden, waaruit blijkt dat vooral kinderen uit relatieve achterstandsgezinnen schade ondervinden van het beleid rond de scholen. “Dat desondanks scholen toch gesloten worden, is een hele kwalijke zaak. Kinderen zijn geen virusfabriekjes. Ze zijn onze toekomst.”

Marina van Wissen uit Volendam, moeder van twee dochters van 8 en 10 jaar, is door het coronabeleid op scholen genoodzaakt om haar dochter uit het reguliere onderwijs te halen en op een school voor speciaal onderwijs te zetten. “Door de hele coronasituatie heeft de school geen kans gehad om extra ondersteuning te bieden. Dit hele beleid brengt de gezinssituatie ook nog eens in disbalans, want ik werk in de zorg en doe een opleiding verpleegkunde en mijn man werkt ook. Het is gerust ironisch te noemen: om alles te kunnen bolwerken, is de enige optie om ze bij opa en oma te droppen.”

Pedagoog Anouk Bink betreurt het dat volwassenen de kinderen gebruiken “om de eigen angst te dempen”, terwijl ze de kinderen zouden moeten “behoeden en beschermen”. “Het is systemisch zeer ongezond wat hier gebeurt en iedereen die pedagogisch opgeleid is zou dit mogen inzien,” zegt zij in een interview met De Andere Krant.

De “manipulatie rondom vaccineren” noemt zij “verwerpelijk”. “De verdeeldheid die wordt gezaaid, de privacy die er niet meer lijkt te zijn, de druk die jongeren wordt opgelegd, het feit dat kinderen vanaf 13 hier zelf over mogen beslissen is echt schadelijk.”
Wetenschappers luiden ondertussen in toenemende mate de noodklok over de risico’s die de mRNA-coronavaccinaties met zich meebrengen voor kinderen en jongeren. In een interview met Ad Verbrugge op videokanaal De Nieuwe Wereld noemt vaccinexpert professor dr. Theo Schetters het inspuiten van kinderen met deze vaccins “onverantwoord”, omdat de vaccinaties zinloos zijn en ernstige risico’s opleveren.

Deze week is ook een internationale verklaring opgesteld tegen het vaccineren van kinderen, die inmiddels door 16.000 artsen en onderzoekers is ondertekend. Initiatiefnemer Dr. Robert Malone, de uitvinder van de mRNA-technologie, waarschuwt dat de mRNA-vaccinaties een vorm zijn van gentherapie en “permanente schade” kunnen toebrengen aan de organen. De ondertekenaars, verenigd in de Global Covid Summit, stellen ook dat de veiligheid van de vaccins niet voldoende is onderzocht en dat “kinderen geen gevaar zijn voor hun ouders en grootouders.” Uit onderzoek blijkt dat met name jonge mannen een sterk vergrote kans hebben op hartspierontsteking na vaccinatie.

Share this post