Pedagoog Hans Koppies blikt een jaar terug!

Pedagoog Hans Koppies blikt een jaar terug!

Vandaag een jaar geleden, na de onnodige schoolsluiting, mijn verbijstering in het Noordhollands Dagblad. “Ten onrechte worden kinderen en jongeren door scholen behandeld als paria’s”. Het zou niet bij dit artikel blijven. Kleine kroniek van een rampjaar voor kinderen.

Onderwijs vergeet kinderen https://pedagoogle.com/2020/06/07/onderwijs-vergeet-kinderen | NHD

Nergens is het zo onrustig gebleven als in het onderwijsveld. In augustus ging een aantal scholen zelfs mondkapjes verplichten. Tot op de dag van vandaag geldt in het VO een mondkapjesplicht waarvoor de wetenschappelijke evidentie ontbreekt.

Mondkapjes af in het onderwijs https://pedagoogle.com/2020/09/05/mondkapjes-af-in-het-onderwijs | NHD

In september klonk opnieuw de roep om de scholen te sluiten. Terwijl de bewijzen zich opstapelden dat scholen geen brandhaard zijn en kinderen een beperkte rol spelen in de verspreiding van SARS-CoV-2. Toch kwamen kinderen in december opnieuw thuis te zitten.

Tweede golf van angst in het onderwijs https://pedagoogle.com/2020/10/04/tweede-golf-van-angst-in-het-onderwijs | De Telegraaf

Hoewel data en onderzoek vanaf het begin duidelijk maakten dat kinderen een (zeer) laag risisco lopen, betaalt de jongste generatie een uitzonderlijke hoge prijs voor het beperken van risico’s in de samenleving. Dat besef is nog altijd niet overal doorgedrongen.

Jongeren zijn het kind van de coronarekening
https://pedagoogle.com/2020/11/21/jongeren-zijn-het-kind-van-de-coronarekening | NHD

Steeds duidelijker is geworden dat een kokervisie de jongste generatie in gevaar heeft gebracht. De expertise van andere disciplines dan virologie en microbiologie is node gemist.

‘Help de kinderen’ https://pedagoogle.com/2021/02/13/help-de-kinderen | NHD

Ook een tekortschietende overheid zal moeten worden aangesproken. Verwaarlozing (‘act of omission’): gebrek aan zorg voor lichamelijk welzijn, voor emotioneel welzijn, voor cognitief welzijn. Term voor deze laatste categorie: educatieve verwaarlozing.

Kinderen van de coronarekening https://pedagoogle.com/2021/03/03/kinderen-van-de-coronarekening | Pedagogiek in Praktijk

Door hoogopgelopen emoties heeft het onderwijs haar pedagogische opdracht uit het oog verloren. Data en onderzoek vertellen niettemin een helder verhaal. Een 40-tal studies:

Onderzoeksliteratuur kinderen, scholen en Covid-19: een jaar later https://pedagoogle.com/2021/02/28/onderzoeksliteratuur-kinderen-scholen-en-covid-19-een-jaar-later

Intrigerende vraag is hoe met zoveel (geruststellende) data en onderzoeken voorhanden kinderen de dupe hebben kunnen worden van disproportioneel en schadelijk coronabeleid.

Saillant:
Van Dissel tegen Kamer: kinderen verspreiden virus bijna niet
https://nos.nl/artikel/2331342-van-dissel-tegen-kamer-kinderen-verspreiden-virus-bijna-niet | NOS, 22 april 2020

Artikelen zijn terug te vinden op mijn website, met uitgebreide bronvermelding: https://pedagoogle.com/
https://www.linkedin.com/in/hanskoppies

2020, 6 juni:

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200604_41181689

Share this post